Her for noen dager siden var jeg inne på dyrevernalliansen
sine sider og leste om bønder som gjør en ekstra innsats for at dyra deres skal
ha det bra. Bønder som ikke mener at å følge regelverket nødvendigvis er bra
nok for dyrevelferden.
Her er noe av det jeg leste:
“Mens andre griser står hele livet i betongbinger, går
grisene på Åmot gård utendørs hele året. Dermed kan grisene spise planter og
røtter. Samtidig gjødsler de jorda for neste års plantedyrking”.
“Mens de aller fleste norske høner sitter i bur, kan hønene
på Asmyr gård gå ut og inn som de vil. Hønene går fritt innendørs og har
tilgang til stor luftegård. I tillegg er det en vinterhage, slik at hønene kan
få frisk luft og dagslys også i de periodene det er for kaldt til å gå helt
ut”.
Jeg er opptatt av dyrevelferd, men jeg vil ikke bli
vegetarianer. Jeg mener det er greit å spise kjøtt, men dyrene skal ha det bra
mens de lever og avlivningen skal skje så skånsomt som mulig.
Senere samme kveld var jeg på butikken. Hvor er produktene
fra disse dyrene jeg har lest om?
De produktene jeg kan kjøpe på min nærbutikk, hvilke type
landbruk kommer de fra? Har dyret som har endt sine dager for å bli min middag
hatt et godt liv?
Jeg ønsker å kjøpe landbruksprodukter der jeg vet at dyret
har hatt plass til å bevege seg, mulighet til å være ute og blitt stelt godt
med. Jeg skjønner at det trolig er mindre lønnsomt å drive med mindre tetthet
av dyr enn det regelverket sier. Å tilrettelegge uteareal er også noe som
koster penger.
Jeg betaler gjerne mer dersom jeg vet at produktet kommer
fra et dyr som har hatt det bra, det tror jeg ikke jeg er alene om.
Vi har miljømerke (svanen) og sunnhetsmerke
(nøkkelhull). Hvorfor har vi ikke et dyrevelferdsmerke? Et eget merke for
produkter som kommer fra gårder der dyrevelferd står i fokus.
Jeg mener det er på høy tid at vi får et eget
dyrevelferdsmerke slik at jeg som forbruker kan være med å bestemme hvordan
norsk landbruk skal se ut i framtiden.
Link til siden jeg har sitert over:
http://dyrevern.no/kampanjer/dyrevelferd/dyrehold_til_inspirasjon
Heilt enig om at ei sånn ordning burde vore på plass for lengst! Det er derimot litt for lett å slå seg til ro med at reglar for utnytting av dyr er nok. Mjølkekyr vil uansett få ungane sine fråtatt, og alle andre dyr vi ét vil berre få leve ein brøkdel av liva sine, berre fordi vi føretrekk å ete dei framfor annan mat. Det er heilt meiningslaust i den tida vi lev i, og med all problematikken knytta til det, kvifor i det heile tatt drive med det?
SvarSlettDerfor har eg sjølv unngått heile den etiske problematikken med korleis dyra har det; eg har blitt veganer. Det virka ganske ekstremt for meg å ikkje ete verken kjøt eller meieriprodukt før, men no kan eg ikkje sjå på produkt av dyr utan å sjå eit produkt av utnytting. Det tar sjølvsagt lang tid å gjere den overgangen, og eg reknar ikkje med at folk sluttar å ete kjøt over natta.
Likevel foreslår eg for deg at i staden for å vente på eit "Snill bonde"-merke, så sleng deg på Meatless Monday-initiativet! Då får du ein dag med mat ingen har døydd for, meir miljøvenleg og berekraftig mat, og kanskje eit anna bilete på vegetarmat. Det er jo berre god mat! :)
Jeg beklager at jeg svarer på kommentaren din først nå, registerte den først i dag.
SlettJeg mener at det er ikke nødvendigvis er lengden på et liv som er avgjørende, det er livskvaliteten.
Bra gjort at du lever som veganer. Det krever mye kunnskap å leve som veganer og fremdeles få i seg tilstrekkelig næring.
Meatless Monday er slett ikke et dumt forslag, det skal absolutt vurderes. Jeg vet at den finnes mye god vegetarmat. Ofte tror jeg nok vaner og liten fantasi står i veien for folk flest i møte med vegetarmat. Meg innkludert. Jeg har absolutt forbedringspotensiale.